Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea casco

Asigurarea casco este o asigurare facultativa pentru acoperirea unei multitudini de riscuri, spre deosebire de asigurarea obligatorie care se aplica doar pentru prejudiciile produse prin accidente de vehicule fata de terti.

Incheierea unei polite casco iti ofera o siguranta mai mare, un confort psihic de care avem cu totii nevoie. Astfel, pentru incheierea unei polite casco pentru persoanele fizice, documentele necesare sunt : copie dupa buletinul proprietarului si documentele masinii : talon/carte auto. In cazul in care se incheie o polita casco pentru o masina nou achizitionata, se va prezenta factura de achizitie.

Proprietarul autovehiculului trebuie sa stie ca in momentul incheierii unei polite casco, suma asigurata nu trebuie sa depaseasca valoarea reala a autoturismului ;valoarea reala insemnand valoarea de nou mai putin uzura in raport de vechime si starea de intretinere a acestuia.

Polita casco se incheie de regula pe o perioada de un an, la sfarsitul acestuia existand posibilitatea reinnoirii politei.

Potrivit art 2201 din Noul Cod Civil, polita de asigurarea trebuie sa contina :

  • numele sau denumirea, domiciliul ori sediul partilor contractante, precum si numele beneficiarului asigurarii , daca acesta nu este parte la contract
  • obiectul asigurarii
  • riscurile ce se asigura
  • momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului
  • primele de asigurare
  • sumele asigurate

Polita se considera incheiata prin plata primei de asigurare, obligatie ce revine asiguratului, plata primei de asigurare putand fi facuta integral sau in rate.

De retinut este faptul ca in cazul neplatii primelor de asigurare la termenele prevazute in contract, asiguratorul poate rezilia contractul.

Riscurile acoperite in general printr-o polita casco sunt pagubele produse prin avarierea sau distrugerea autovehiculelor asigurate(ciocniri, izbiri cu alte autoturisme sau alte corpuri mobile sau immobile), caderi(caderea in prapastie, in apa), incendiu, explozie, efectele ploii torentiale: grindina, inundatie, zapada, etc, precum si furtul autovehiculului sau a unor parti componente ale acestuia. Polita de asigurare casco va contine si niste excluderi(riscuri pe care asiguratorul nu le va despagubi in cazul producerii acestora).

In momentul incheierii politei de asigurare, societatile de asigurare pun la dispozitia asiguratului plata primei de asigurare cu sau fara fransiza.

Fransiza este partea din despagubire suportata de asigurat.

In caz de dauna, asiguratul este obligat sa instiinteze de indata in scris societatea de asigurare cu privire la eveniment, completand o declaratie cu privire la evenimentul produs, circumstantele in care acesta s-a produs, efectele acestuia, dar si cu elementele de identificare ale autoturismului si ale proprietarului (nume sau denumire, dupa caz, felul si marca autovehiculului, nr contractului de asigurare).

In eventualitatea unui accident din culpa unui alt autovehicul, asiguratul casco are doua posibilitati :

1. merge pe RCA-ul autoturismului vinovat, adresandu-se asiguratorului RCA al autovehicului vinovat in baza procesului verbal de la Politie sau in baza formularului « Constatare amiabila »

Trebuie retinute urmatoarele aspecte atunci cand se opteaza pentru aceasta varianta :

  • In orice situație, păgubiții au posibilitatea de a efectua reparația la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.
  • Asiguratorul RCA are obligația de a efectua plata dosarelor de daună, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii și cuantificării daunei.

2. se adreseaza propriului asigurator casco instiintandu-l de producerea daunei in baza acelorasi documente, urmand ca acesta sa se regreseze impotriva asiguratorului RCA asa cum prevede art 2210 din Noul Cod Civil.

In concluzie, o asigurare casco este o masura de precautie pe care este bine sa o iei tinand cont de societatea in care traim, din ce in ce mai intoleranta, mai violenta, mai imprevizibila.